31 October, 2010

Mee Goreng Mamak Versi USA

Minggu lepas seorang mamat US tu minta resepi me goreng mamak dari AbgAji, sebenarnya dah lama dia mintak tapi saja buat tak tau sebab AbgAji malas nak "translate" resepi dalam english. Tapi minggu lepas dia minta semula masa sama2 pergi "team building" aritu.

Akhirnya AbgAji dapat juga "translate" resepi ni kedalam "English" dengan bantuan kamus hahaha, tu dia dibawah ni resepi versi english.

Ingredient;
1. 1 pack Noodle (yellow colour)
2. 2 pcs Garlic
3. 50gm Leek
4. 100gm Bean sprout
5. 1 egg
6. 50gm chicken meat
7. 1 pcs Fish cake cut into small pcs
8. 5-6 tablespoon Vegetable oil/coconut oil
9. 100gm chilli sauce
10. 50gm thick soya sauce
11. A Pinch of salt

The ways ;
1. Heat the vegetable oil in the wok
2. Crush the garlic and fry until scent
3. Add in chicken meat , fish cake, chilli sauce and soya sauce then fry for a few minutes
4. Add Noodles then stir fry until the sauce and noodles mixed.
5. Make the space at the centre of the pan then add egg then stirr fry until the egg mixed together with noodles .
6. Lastly add the leek and bean sprout and stir fry for 1 - 2 minutes.
7. Done!! Now you can serve. Normally is good eating with pickle chilli.

Tak tau jadi ke tidak Mamat tu memasaknya. Tapi kata dia pada Isnin lepas dia dah buat sedap katanya. Kalau korang nak try buat "copy" atau salin jer resepi tu hehe.

No comments: