12 April, 2010

Kita Banyak Memperkayakan Orang Lain Daripada Diri Kita Sendiri

Dengar jer perkataan kaya ni AbgAji mula fikir duit banyok, harta banyok dan macam2 lagi. Tapi dunia sekarang ni memang susoh orang kaya tamboh kaya orang miskin mcam tu juga termasuklah kita ni golongan pertengahan nok kata kaya tak nok kata miskin tak juga. Bak kata lagu Salleh Yaakop tu gali lubang tutup lubang haha.

Camana nok kaya ? Salah satu caranya ialah kita menyimpan atau menabung. Jika kita simpan hari ni RM100, nescaya esok kita akan lebih kaya daripada hari ini. Satu persoalan, macamana kita nok simpan jika gaji yang kita dapat hanya cukup2 jer?
Dibawah AbgAji  kongsi tip2 yang hebat yang di petik dari buku "Petunjuk Jalan Kekayaan" yang ditulis oleh Dr.Rusly Abdullah Ph.D(Chef Li).
Katakanlah gaji kita Rm3000.00 sebulan. Kita mesti urus pendapatan kita dengan cara bijak dan beretika. Agihkan duit kita tadi ;
1. 10% simpan untuk dilupakan
2. 10% gunakan untuk bayar hutang
3. 10% guna untuk agama termasuk sumbangan dan infaq
4. 20% guna untuk belanja keluarga
5. 10% guna untuk diri sendiri
6. 10% berikan kepada ibubapa kita
7. 20% laburkan untuk digandakan semula
8. 10% laburkan untuk perniagaan yang sedia ada.
Cukuplaa tip ni jer yek, kalau nok lebih lagi kena baca sendirilaa yek. Bak kata Dr. Irfan Khairi jutawan internet tu "jangan beri pinjam buku yang ditulis olehnya kepada rakan anda tapi bagi pinjam duit kepada rakan anda itu untuk membeli bukunya".

Lepas baca buku ni AbgAji fikirkan semula , memang patutlaa kewangan AbgAji macam tu jer dari mula kerja dulu sampailaa sekarang ni cukup2 jer. ermm boleh dikatakan #1 sampai #8 semua takde. Lagi2 yang #2 tu lebih 50% rasanya hehe.
Jom join online biz selain berblog boleh juga jana duit.
Jom bersama , teruslah mendaftar secara PERCUMA sekarang! Dan isikan maklumat butiran anda pada borang yang disediakan!

*Nama Pertama :
*Nama Terakhir :
*No. HP :
*em@il Anda :
*Confirm Email:
*Negara :
*Memperoleh Pendapatan :

No comments: