30 March, 2010

Anak Rebung Enterprise

Malam semalam AbgAji sempat jumpa sahabat blogger kita Saudara Mitos dari blog "Anak Ulu Cheka". Lama juga kome berborok start pukul 8.45 hingga pukul 10.30 malam. Macam2 kome borok tu. Sebenornya kome ni sekampung tapi tulaa kenei di internet sebaknya AbgAji dibesorkan di Jengka dan saudara Mitos ni memang dibesorkan di Kg. Ulu Cheka. Yang behnya sdr mitos ni memang expert tentang computer software. AbgAji sempat juga mintok tolong masukkan software GPS baru. Sekarang guna GPS "Papago X5E" lepas ni gerenti tak sesat haha. Terima kasih bebanyok. Dalam rancak beborok te lupa pulok nok amik gambo kala tak boleh upload kesini

Tapi sebelum jumpa sahabat kita ni, AbgAji menemankan isteri nok membeli meja untuk mesin jahit dia. Katenya meja yg ada sekarang ni tinggi sikit tak selesa bila menjahit, tulaa dia asyik ngadu lenguh dan sakit lengan sebab meja yang tak "ergonomik" kata dia.

Ini dia isteri AbgAji tengoh tawar menawar harga, yang membelakang ter pembantu kedai perabot ter. Yang tengoh berlari ter biasalaa anok bongsu AbgAji.

Haa dah dapat yang sesuai.


Sementara isteri AbgAji berurusan di kedai perabot ter, Abgaji terpandang papan tanda kedai runcit sebeloh yang menarik dan unik, "Anak Rebung Enterprise". Memula terfikir camana rupa anak rebung nih yek, kala anok buluh tu di panggil rebung kala anok rebung ni agok AbgAji rebung kecik kot. Kerana nama yg unik ni AbgAji masuk ke kedai tu untuk beli air mineral kebetulan tekok pun tengoh haus. Yang uniknya bukan sekador kedai runcit, tapi disini ada menjual senjata2 warisan kita orang Melayu iaitu pelbagai jenis keris. Bila tanya tokey kedai ter dia kata tak saloh ke jual senjata2 ni. Dia kate sekarang ni alat2 ni semua dah dikategorikan sebagai alat perhiasan rumoh tak perlu lesen khas.

Nih keris berdiri. Real!!! dia tunjuk cara "timbang keris".
AbgAji tak sempat amik gambor banyok sebak isteri dah ajok balik ni jer satu gambo keris yg dapat snap.

Ini tokey kedai En. jamali.

6 comments:

zulkbo said...

salam bang aji
keris tu berdiri yek?

BlogAbangAji said...

Zul - haha koi saje tulis berdiri, tapi takde sebaknya keris ter takde kaki. Tapi memang real keris tu diletok tegak dengan gitu jer takde menda menopangnya.

piewahid said...

slm abgaji,
tlg la bagi plan sikit ke situ sbb koi minat jge brg2 lama ni.

keknyer kala menengokkan cara/ kedudukan keris 'berdiri' tu dletakkan pada sarung keris tu, koi rse, koi boleh agok trick nok imbangkn dia...fizik! :D

BlogAbangAji said...

piewahid - kala nok pegi aok emel ramzisamad@yahoo.com kwn nanti kwn anto dekat jer dengan umoh kome.

Anak Ulu Cheka said...

ye ke keris tu? ni kat kedai mana nih..kome nok nengok la...

BlogAbangAji said...

mitos, ye bete, kala nok tengok kedainye di balok no hala ke cengal lempong helo kwn boleh tunjukkan