25 December, 2009

Family Day, WR Grace Kuantan 20/12/2009 @ A'Famosa resort Melaka




Di A'Famosa Wetworld seronok betul anak2 main air.

Sedang beratur untuk dapatkan tiket untuk menaiki "Eye on Malaysia". Masing-masing nampak penat maklumlah setelah 4 jam main air di A'Famosa Wetworld.

Sebahagian Bandar Hilir Melaka dari Roda "Eye On Malaysia"

24 December, 2009

Family Day, WR Grace Kuantan 19/12/2009 @ A'Famosa resort Melaka


Di Animal world Safari


Relax jap sementara tunggu cowboy show.

Show dah start dah ni best gak


Sempat lagi ambil gambar sebelum check in hotel.

17 December, 2009

Jangan Jadi Macam Ni Dah leee


Abgaji tertarik dengan tulisan yg diakhir berita itu "Don't work too hard. Nobody notices anyway." hehehe

09 December, 2009

Taman Permainan Balok Perdana 7/12/09


Padang permainan telah menjadi macam tasik setelah hujan turun 3 hari berturut-turut.

08 December, 2009

ESQ Leadership Training 04/12/09 - 06/12/09 @ Multaqam Hall, Maju junction Mall, Kuala Lumpur.


Tengah tunggu Komuter utk pergi traning pada hari pertama pergh dah lama tak bersesak dalam komuter. Bersyukur telah pindah ke Kuantan jauh dari kesesakan.

Sempat bergambar dengan Facilitator training Bapak Arief Rahman Saleh dan sebahagian peserta training. Terima kasih kpd Syarikat Sime Darby kerana menjemput dan menaja untuk menyertai training yang sangat bagus dan berkesan. Kalau tak ditaja mungkin AbgAji tak dapat join kerana kos yang dikenakan agak mahal melebihi RM1300 untuk seorang peserta.

Kad Alumni "The ESQ Way 165"TRAINING ESQ INHOUSE PROFESIONAL SIME DARBY ANGKATAN 015 denngan kad ini boleh join mana training dengan percuma.

Sijil penyertaan "ESQ 165 Basic Training. DR.(HC) ARY GINANJAR AGUSTIAN expert in corporate Culture, inventor of ESQ model and ESQ Leadership Center.

Sekali lagi terima kasih kepada Syarikat Sime Darby kerana menaja training ini dan layanan yang begitu memuaskan.

29 November, 2009

Selamat Hari Raya Aidil Adha 27/11/09








AbgAji sempat gak berposing , hehehe


Balik Kampung Lagi


"On the way" balik kampung di Jengka 16. Pemandangan di LPT .

kiosk3

21 November, 2009

Beli langsir baru laa pulak


Singgah di Pasar borong Nilai 3 17/11/09, lama tak datang kesini diorang punya iklan hebat untuk menarik pelanggan. Bayangkan satu kawasan yang besar tapi lengang sahaja kedai begitu banyak tapi pelanggan tiada, mungkin harga masih mahal kot.

19 November, 2009

Konvokesyen Ke 7 OUM 16/11/09 Di PWTC


Bersama isteri dan anak-anak tersayang terima kasih kerana memberi sokongan moral untuk menghabiskan pengajian.



Berakhirlah episod sebagai pelajar selama 4 tahun. Rasanya nak sambung lagi tapi tak tau bila ada kesempatan lagi.

Makan sate kajang


Memang sedap makan sate kajang tapi sekarang ni servis disini banyak kekurangan ;
1. Sate yang kurang panas tak macam dulu2
2. Kena order di kaunter nak kata pekerjanya kurang nampak ramai.
3. Parking utk pelanggan pun kena bayar ini menunjukkan tokeynya hanya mengejar keuntungan yang lebih dari keselesaan pelanggan.

Singgah di kajang 16/11/09

24 October, 2009

4 perkara menarik dalam dunia E-Bisnes Bajet 2010 Malaysia

Sudah planning untuk 2010 ? Empat perkara menarik dalam dunia E-Bisnes Bajet 2010 Malaysia:

* Pelepasan cukai individu ke atas yuran langganan jalur lebar sehingga RM500 setahun mulai 2010 hingga 2012.

* Pinjaman pembelian ...komputer ditawarkan kepada penjawat awam setiap tiga tahun sekali berbanding lima tahun sekali sekarang.

* Pakej “netbook”, termasuk perkhidmatan jalur lebar percuma, kepada 100,000 pelajar universiti tempatan dengan bayaran RM50 sebulan untuk tempoh dua tahun bermula 1 Jan, 2010.

* Pelepasan diri kepada pembayar cukai pendapatan individu dinaikkan kepada RM9,000 daripada RM8,000 mulai tahun taksiran 2010 bagi membolehkan pembayar cukai nikmati peningkatan pendapatan boleh guna sebanyak RM1,000.

Memanfaatkan peluang yang ada di negara tercinta Malaysia ini. Semakin banyak orang akan mempunyai akses internet dan prospek baru semakin bertambah dlm arena ebiz. Mesti berusaha dari sekarang, masih ada masa untuk meraih kejayaan yang lebih besar nanti.

18 October, 2009

Rakaman Percakapan telepon pesanan Pizza tahun 2850

Operator : terima kasih anda telah menghubungi Pizza Hot, boleh saya bantu....

Pelanggan : heloo, saya nak pesan Pizza

Operator : Saya perlukan no I/C encik untuk memproses permohonan seterusnya.

Pelanggan : OK, sekejap. No nya : 790615-08-5331

Operator : Ok Encik Rahmat ,berumur 41 tahun, encik tinggal di Jalan Hang Tuah no.16, Seksyen 18/34D, Shah Alam. nombor telefon rumah : 03 77726378, No pejabat : 03 51912870 ext 999 dan no telefon bimbit : anda 016-6666222, encik menelefon dari mana?

Pelanggan : dari rumah, eh dari mana kamu tahu semua no tel saya?

Operator : Oh, kami dihubungkan terus ke database pusat.

Pelanggan : Oklah, saya nak pesan Seafood Pizza - pakej family

Operator : Itu bukan idea yang bagus encik

Pelanggan : kenapa pulak?

Operator : Dari medical record cik , encik memiliki tekanan darah tinggi dan kolesterol yang berlebihan dari paras normal.

Pelanggan : Jadi awak rekemenkan apa?

Operator : Mungkin encik boleh pesan Low Fat Hokkien Mee Pizza

Pelanggan : Erm, macamana kalau saya tak suka pilihan tu?

Operator : Hmmm minggu lalu pakcik baru pinjam buku yang berjudul "Popular Hokkien Dishes"dari perpustakaan negara di Jalan Tun Razak.

Pelanggan : Ok lah. Ikut jek la. So, berapa harga pekej family yg saya pesan tadi?

Operator : Tapi pakej family kami takkan cukup untuk anak encik yang berjumlah 7 orang .., jumlah keseluruhan adalah RM80.00

Pelanggan : Takpe, cukup tu. Ok Saya akan bayar dengan kad Visa saya.

Operator : Owh, saya rasa encik patut bayar cash sebab had limit kad Visa pakcik dah tamat dan ada outstanding bil di Mybank sebanyak RM4050.00 sejak bulan Ogos lalu , itu belum termasuk caj denda untuk tunggakan bayaran bulan rumah encik.

Pelanggan : Uih? Oklah, saya ke ATM untuk withdraw duit sebelum penghantar pizza sampai , ke rumah saya.

Operator : Owh, rasanya pilihan itupun tak mungkin sebab rekod akaun encik dalam kesemua empat bank iaitu Mybank, BBB, Ombank dan Publ Bank menunjukkan baki kurang dari RM1.00

Pelanggan : Cis! Sudahlah! Hantar aja la pizza tuh, saya bayar cash kat sini. Berapa lama Pizza akan di hantar?

Operator : sekitar 45 minit encik, tapi kalau encik rasa terlalu lama dan tak suka menunggu, encik boleh ambil
sendiri dengan motor kapcai pakcik.

Pelanggan : APA ????

Operator : Menurut catatan kami, encik memiliki motor kapcai tahun 2015 dengan no pendaftaran BWW 2114 betul kan pakcik?

Pelanggan : Cis! Melampau betul! Celaka gile. Sape bagi bukak rekod org lain sesuka hati ni? ada yg nak kena belasah ni??!!

Operator : Hati-hati dengan apa yang encik ucapkan. Takkan encik dah lupa tarikh 15 Mei 2010 pakcik pernah kena tahan lokap sebulan sebab bercakap kasar dan cuba menyerang seorang polis di Plaza ALam Sentral, Shah Alam.

Pelanggan : (Terdiamm....)

Operator : Ada nak tambah yang lain encik?

Pelanggan : Takde, eh tapi kalau pesan pakej family ada percuma 2 botol coca cola kan?

Operator : Betul encik, tapi menurut catatan kami encik ada juga mengidap DIABETES, jadi kami tidak mau mengambil sebarang risiko.....

Pelanggan : KURANG AJAR!!!!!!!!!!!!!!! BATALKAN SAJA SEMUA!

Operator : Terima kasih atas panggilan pesanan encik, untuk sebarang komen, kritikan dan pandangan, encik boleh mengisi form online pada website kami,username dan passwordnya tercetak pada bahagian bawah kotak pizza yang encik pesan... terima kasih kerana telah menghubungi Pizza Hot....


02 October, 2009

Jangan Letak Beg Tangan Dibelakang Anda Bila Tempat Awam

MENJADI LELAKI PILIHAN

Ciri-ciri lelaki pilihan
1. Taat kepada Allah dan Rasul-Nya
2. Mempunyai ilmu pengetahuan agama
3. Bekerja menyeru manusia kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran
4. Mempunyai sifat berjuang mencapai kecemerlangan dalam hidup
5. Sentiasa membersihkan dirinya daripada sebarang kemungkaran
6. Selalu bertaubat dan memperbanyakan amalan-amalan sunat
7. Tidak mengharapkan balasan atau pujian apabila melakukan sesuatu
8. Tidak takut kepada cercaan orang yang suka mencela
9. Mengetahui dan faham serta mengamalkan segala kewajipannya dengan baik
10. Bersifat lapang dada, penyantun dan pemaaf
11. Berhemah tinggi dan cermat
12. Sentiasa tenang dan waspada
13. Jika ia berkahwin, dia dapat melayan isteri dengan baik kerana sebaik-baik suami adalah suami yang paling baik terhadap isteri.

29 September, 2009

Bahana Main Mercun

Awasi anak-anak supaya jangan main mercun di musim perayaan ini.

17 September, 2009

Syurga Dan Neraka

Ini kisah benar, kisah seorang gadis Melayu, beragama Islam, tapi cetekpengetahuan tentang agama. Ceritanya begini, di sebuah negeri yangmelaksanakan dasar 'Membangun Bersama Islam' kerap kali pihak berkuasatempatan menjalankan pemeriksaan mengejut di premis-premis perniagaandan kompleks beli-belah, untuk memastikan para pekerja di premisberkenaan menutup aurat.

Aku tak pasti berapa jumlah denda yang dikenakan sekiranya didapatimelakukan kesalahan, tapi selalunya mereka akan diberi amaran bagikesalahan pertama, dan didenda jika didapati masih enggan mematuhi garispanduan yang ditetapkan.

Lazimnya dalam setiap operasi sebegini, seorang ustaz ditugaskan bersamadengan para pegawai pihak berkuasa tempatan. Tugasnya adalah untukmenyampaikan nasihat secara berhemah, kerana hukuman dan dendasemata-mata tidak mampu memberi kesan yang mendalam.

Dalam satu insiden, ketika operasi yang dijalankan sekitar 2005,seorang gadis yang bekerja di salah satu lot premis perniagaan diPasaraya Billion telah didapati melakukan kesalahan tidak menutup aurat.

Maka dia pun kena denda la...setelah surat saman dihulurkan oleh pegawaiPBT, ustaz ni pun bagi la nasihat, "..lepas ni diharap saudari insaf dandapat mematuhi peraturan..peraturan ni bukan semata-mata peraturanmajlis perbandaran, tapi menutup aurat ni termasuk perintah Allah.

Ringkasnya, kalau taat segala perintahNya, pasti Dia akan membalasdengan nikmat di syurga..kalau derhaka tak nak patuhi perintahNya, takutnanti tak sempat bertaubat, bakal mendapat azab di neraka Allah.Tuhan Maha Penyayang, Dia sendiri tak mahu kita campakkan diri ke dalamneraka..."

Gadis tersebut yang dari awal mendiamkan diri, tiba-tiba membentak:"Kalau Tuhan tu betul-betul baik, kenapa buat neraka? Kenapa tak bolehsediakan syurga je? Macam tu ke Tuhan MahaPenyayang?"
Mungkin dari tadi dia dah panas telinga, tak tahan dengar nasihat ustaztu.. dah la hati panas kena denda sebab dia tak pakai tudung..

Ustaz tu terkedu sekejap. Bahaya budak ni. Kalau dibiarkan boleh rosakakidah dia. Setelah habis gadis tu membebel, ustaz tu pun jawab:"Dik, kalau Tuhan tak buat neraka, saya tak jadi ustaz. Berapa sensangat gaji saya sekarang. Baik saya jadi tokey judi, atau bapa ayam..hidup senang lepas mati pun tak risau sebab gerenti masuk syurga.Mungkin awak ni pun saya boleh culik dan jual jadi pelacur. Kalau awaknak lari, saya bunuh je. Takpe, sebab neraka tak ada. Nanti kita berduajumpa lagi kat syurga. Kan Tuhan tu baik?"

Gadis tu terkejut. Tergamak seorang ustaz cakap macam tu? Sedang diaterpinga-pinga dengan muka confused, ustaz tu pun jelaskan:"perkara macam tadi akan berlaku kalau Tuhan hanya sediakan syurga.Orang baik, orang jahat, semua masuk syurga..maka apa guna jadi orangbaik? Jadi orang jahat lebih seronok. Manusia tak perlu lagi diujisebab semua orang akan 'lulus' percuma. Pembunuh akan jumpa orang yangdibunuh dalam syurga..perogol akan bertemu lagi dengan mangsa rogoldisyurga, lepas tu boleh rogol lagi kalau dia nak.. takde siapa yangterima hukuman. Sebab Tuhan itu 'baik'. Adakah Tuhan macam ni yang kitanak? Awak rasa, adil ke?"; tanya ustaz.

Ah..mana adil macam tu. Orang jahat takkan la terlepas camtu je.."rungut si gadis.
Ustaz tersenyum dan menyoal lagi: "Bila tuhan tak adil, boleh kedianggap baik?"
Gadis tu terdiam

Ustaz mengakhiri kata-katanya:"Adik, saya bagi nasihat ni kerana kasih sesama umat Islam. Allah ituMaha Penyayang, tapi Dia juga Maha Adil. Sebab tu neraka perlu wujud.Untuk menghukum hamba-hambaNya yang derhaka, yang menzalimi diri sendiridan juga orang lain. Saya rasa awak dah faham sekarang. Kita sedangdiuji kat atas dunia ni. Jasad kita bahkan segala-galanya milik Allah,maka bukan HAK kita untuk berpakaian sesuka hati kita Ingatlah; semuanyadipinjamkan olehNya, sebagai amanah dan ujian..semoga kita dapatbersabar dalam mentaati segala perintahNya, untuk kebaikan diri kitajugak. Assalamu'alaikum."

09 September, 2009

MAAFKAN CIKGU

Petikan drpd http://blogs.iium.edu.my/martinelli/2009/06/18/maafkan-cikgu/

Saya sangat mengkagumi kerjaya sebagai guru sekolah. Sebuah kisah yang saya paparkan ini saya ulangi dari kisah benar seorang guru beberapa tahun yang lalu.
Ceritanya:
Saya mengajar di sekolah rendah di tengah2 bandaraya Kuala Lumpur. Saya mengajar sesi petang. Salah seorang murid saya setiap hari datang lambat ke sekolah. Kasut dan bajunya selalu kotor. Setiap kali saya bertanya tentang baju dan kasutnya dia hanya berdiam diri. Saya masih bersabar dengan keadaan pakainnya, tetapi kesabaran saya tercabar dengan sikapnya yang setiap hari datang lambat. Pada mulanya saya hanya memberi nasihat. Dia hanya menundukkan kepala tanpa berkata2 kecuali anggukkan yang seolah2 dipaksa. Kali kedua saya memberi amaran, dia masih juga mengangguk tetapi masih juga datang lambat keesokannya. Kali ketiga saya terpaksa menjalankan janji saya untuk memukulnya kalau masih lambat. Anehnya dia hanya menyerahkan punggungnya untukdirotan . Airmata saja yang jatuh tanpa sepatah kata dari mulutnya. Keesokan harinya dia masih juga lambat, dan saya memukulnya lagi. Namun ia masih tetap datang kesekolah dan masih tetap lambat. Suatu hari saya bercadang untuk mengintipnya ke rumahnya. Setelah mendapatkan alamatnya, saya meneruskan niat saya. Dia tinggal di sebuah kawasan setinggan tidak berapa jauh dari sekolah. Keadaan rumahnya sangat daif. Saya nampak murid saya itu sedang berdiri di depan rumahnya dalam keadaan gelisah. Seorang wanita yang mungkin ibunya juga kelihatan gelisah. Lebih kurang pukul 1.30 seorang anak lelaki sedang berlari2 sekuat hati menuju ke rumah itu. Sambil berlari dia membuka baju sekolahnya. Sampai di depan rumah baju dan kasutnya diserahkan pula kepada murid saya yang terus bergegas memakainya. Sebelum pakaian sekolah sempurna dipakai, dia sudah berlari ke arah sekolah. Saya kembali ke sekolah dengan penuh penyesalan. Saya memanggil anak itu sambil menahan airmata yang mula tergenang. “Maafkan cikgu. Tadi cikgu pergi ke rumah kamu dan memerhatikan kamu dari jauh. Siapa yang berlari memberikan kamu baju tadi?” Dia terkejut dan wajahnya berubah. “Itu abang saya. Kami kongsi baju dan kasut sebab tak ada baju lain. Itu saja baju dan kasut yang ada. Maafkan saya, cikgu.” Jawabnya “Kenapa kamu tak beritahu cikgu dan kenapa kamu biarkan saja cikgu pukul kamu?” ” Mak pesan, jangan meminta2 pada orang, jangan ceritakan kemiskinan kita pada orang. Kalau cikgu nak pukul serahkan saja punggung kamu.” Sambil menahan airmata yang mula berguguran saya memeluk anak itu, “Maafkan cikgu, …….” Kejadian itu cukup menginsafkan saya. Selepas itu saya cuba membantunya setakat yang mampu. Cerita2 begini membantu melembutkan hati yang keras. Kata seorang guru, sekiranya hati kita mula keras lembutkanlah dengan perkara2 berikut;
i. Solat sunat
ii. puasa sunat
iii. berzikir
iv. bersedekah
v. mengusap rambut anak yatim
vi. mendengar cerita2 kesusahan orang lain
vii. membantu orang susah

Ish bergenang juga air mata AbangAji baca kisah ni, berat mata memandang berat lagi bahu memikul.
Emel drpd - Hamree Not

26 August, 2009

Elakkkan bencana ! H1N1

Elakkkan bencana ! H1N1

Apa itu H1N1?

viral novel influenza type A H1N1. ianya berasal dr virus avian flu (selsema burung H5N1)

yang telah menjangkiti babi @ khinzir dan telah bergabung dengan swine flu (yg sepatutnya

hanya menjangkit ternakan babi sahaja) dan telah evaluasi (mutasi) untuk penyesuaian diri

di dalam ‘host’ yg lebih tinggi di dlm rantaian makanan @ manusia. dan semasa di dlm badan

manusia, sekali lagi ia berevolusi supaya ia menjadi ‘air born’ dan menjangkit dr manusia

kpd manusia.

Jangka hayat virus

Oleh kerana ia adalah viurs yg air born, ia hanya boleh bertahan di udara selama 2 hingga 8 jam

sahaja. jika selepas tempoh tersebut ia idak mendapat perumah @ host( badan manusia) ia akan

mati.Maka bilik yang dibiarkan selama 24 jam dengan air ventilation yg baik….akan ‘bersih’

dr virus tersebut.

Apa yg perlu tahu ? Asal virus ini

Sebenarnya telah terdapat outbrake di US sebelum terjadi outbrake di mexico tp tidak

dilaporkan kpd WHO.kemungkinan outbrake ini telah dikesan dan US mahu ‘baling batu

sembunyi tangan’ lalu tercetus la outbrake di mexico.

virologi virus H1N1

incubation period yg singkat pada purata 2 hari dgn julat 1 – 4 hari
ini bermakna ia cepat menyerang badan manusia setelah ia menjangkit pesakit
pesakit akan menunjukkan simptom selepas 1 hari dijangkit paling cepat dan

selewat2nya hari ke-4 H1N1 sebenarnya adalah selsema biasa namun kpd pesakit yg

berisiko, ia dapat membunuh. jika pesakit adalah seorang yg normal, ia hanya akan

memberi kesan seperti demam selsema biasa dan batuk.

cara serangan :

virus ini boleh disebarkan melalui batuk, bersin dan percakapan
virus ini akan menyerang sistem pernafasan ( seperti selsema burung dan SARS)
peringkat awal, ia hanya pada ‘trakea’ jika tidak mendapat rawatan awal, ia akan menyerang

paru2 dan boleh menyebabkan kematian akibat ‘lung collapse’
ia amat merbahaya kpd golongan yg berisiko tinggi

siapa yang berisiko?
1. Orang yg ada masaalah ‘obesiti’ @ gemuk
2. Perempuan yg mengandung
3. Orang yg ada astmatic
4. Orang2 yg bermasalah dgn sistem imunisasi :-

( menjalani ‘operation yg besar’, kanak2 yg belum cukup suntikan imunisasi, golongan2 yg rendah tahap imuniti eg. HIV ext.)
* kematian yg telah dilaporkan terdiri drpd golongan2 di atas

11 August, 2009

Teori Baru Math. Tambahan hahaha

Equation 1
Human = eat + sleep + work + enjoy
Donkey = eat + sleep
Therefore, Human = Donkey + work + enjoy
Therefore, Human - enjoy = Donkey + work
In other words, Human that don't know how to enjoy = Donkey that work
============ ========= ========= =================================

Equation 2
Men = eat + sleep + earn moneyDonkeys = eat + sleep
Therefore, Men = Donkeys + earn money
Therefore, Men - earn money = Donkeys
In other words, Men that don't earn money = Donkeys

============ ========= ========= ========= ========= ===============
Equation 3
Women = eat + sleep + spend
Donkeys = eat + sleep
Therefore, Women = Donkeys + spend
Therefore, Women - spend = DonkeysIn other words, Women that don't spend = Donkeys

============ ========= ========= ========= ========= =====

To Conclude:
From Equation 2 and Equation 3
Men that don't earn money = Women that don't spend.
So, Men earn money not to let women become Donkeys! (Postulate 1)
And,
Women spend not to let men become Donkeys! (Postulate 2)

So, what we have?
Men + Women = Donkeys + earn money + Donkeys + spend money

Therefore from postulates 1 and 2,
we can conclude, Man + Woman = 2 Donkeys that live happily together!

Kalau korang nak percaya ikut korang Abangaji tak termasuk golongan yang buat TEORI ini dan tak termasuk dalam golongan yang dalam TEORI ini. hehe

You know you work in Corporate if ...

You know you work in Corporate if ...
1) You've sat at the same desk for 4 years and worked for three different companies.
2) Your resume is on a disk in your pocket.
3) When someone asks about what you do for a living, you lie.
4) You get really excited about a 2% pay raise.
5) You learn about your layoff on CNN.
6) Your biggest loss from a system crash is that you lose your best jokes.
7) Your supervisor doesn't have the ability to do your job.
8) You sit in a cubicle smaller than your bedroom closet.
9) Salaries of the members on the Executive Board are higher than all the Third World countries' annual budgets combined.
10) It's dark when you drive to and from work.
11) Fun is when issues are assigned to someone else.
12) "Communication" is something your group is having problems with.
13) You see a good looking person and know it is a visitor.
14) Free food left over from meetings is your main staple diet.
15) Weekends are those days your spouse makes you stay home.
16) Being sick is defined as can't walk or you're in the hospital.
17) You're already late on the assignment you just got.
18) Dilbert cartoons hang outside every cube.
19) Your boss' favorite lines are "When you get a few minutes", "In your spare time", "When you're freed up", and "I have an opportunity for you."
20) Your relatives and family describe your job as "works with computers".

Memang ada yg kena salah satu item kat atas tu hehe

28 July, 2009

Arwah Ibu Lawat Mayat Anak

Kisah ini diceritakan oleh seorang ustaz yang bertugas memandikan mayat orang Islam di hospital. Lebih kurang jam 3.30 pagi, saya menerima panggilan dari Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang, Selangor untuk menguruskan jenazah lelaki yang sudah seminggu tidak dituntut. Di luar bilik mayat itu cukup dingin dan gelap serta sunyi dan hening.

Hanya saya dan seorang penjaga bilik tersebut yang berada dalam bilik berkenaan. Saya membuka dengan hati-hati penutup muka jenazah. Kulitnya putih,badannya kecil dan berusia awal 20-an. Allah Maha Berkuasa.

Tiba-tiba saya lihat muka jenazah itu sedikit demi sedikit bertukar menjadi hitam. Mulanya saya tidak menganggap ia sebagai aneh, namun apabila semakin lama semakin hitam, hati saya mula bertanya-tanya. Saya terus menatap perubahan itu dengan teliti, sambil di hati tidak berhenti-henti membaca ayat-ayat suci Al-Quran. Detik demi detik berlalu,wajah jenazah semakin hitam.

Selepas lima minit berlalu,barulah ia berhenti bertukar warna. Ketika itu wajah mayat berkenaan tidak lagi putih seperti warna asalnya,tetapi hitam seperti terbakar. Saya keluar dari bilik berkenaan dan duduk termenung memikirkan kejadian aneh yang berlaku itu. Pelbagai pertanyaan timbul di kepala saya; apakah yang sebenarnya telah terjadi? Siapakah pemuda itu? Mengapa wajahnya bertukar hitam? Persoalan demi persoalan muncul di fikiran saya.

Sedang saya termenung tiba-tiba saya dapati ada seorang wanita berjalan menuju ke arah saya. Satu lagi pertanyaan timbul, siapa pula wanita ini yang berjalan seorang diri di bilik mayat pada pukul 4.00 Semakin lama dia semakin hampir, dan tidak lama kemudian berdiri di hadapan saya. Dia berusia 60-an dan memakai baju kurung. Ustaz," kata wanita itu. "Saya dengar anak saya meninggal dunia dan sudah seminggu mayatnya tidak dituntut. Jadi saya nak tengok jenazahnya." kata wanita berkenaan dengan lembut.

Walaupun hati saya ada sedikit tanda tanya,namun saya membawa juga wanita itu ke tempat jenazah tersebut. Saya tarik laci 313 dan buka kain penutup wajahnya. "Betulkah ini mayat anak mak cik?"tanya saya. "Mak cik rasa betul... tapi kulitnya putih." "Makcik lihatlah betul-betul. " kata saya. Selepas ditelitinya jenazah berkenaan, wanita itu begitu yakin yang mayat itu adalah anaknya. Saya tutup kembali kain penutup mayat dan menolak kembali lacinya ke dalam dan membawa wanita itu keluar dari bilik mayat.

Tiba di luar saya bertanya kepadanya. "Mak cik, ceritakanlah kepada saya apa sebenarnya yang berlaku sampai wajah anak mak cik bertukar jadi hitam?" tanya saya. Wanita itu tidak mahu menjawab sebaliknya menangis teresak-esak. Saya ulangi pertanyaan tetapi ia masih enggan menjawab. Dia seperti menyembunyikan sesuatu."Baiklah, kalau mak cik tidak mahu beritahu,saya tak mahu uruskan jenazah anak mak cik ini. " kata saya untuk menggertaknya. Bila saya berkata demikian, barulah wanita itu membuka mulutnya. Sambil mengesat airmata, dia berkata, "Ustaz, anak saya ni memang baik, patuh dan taat kepada saya. Jika dikejutkan di waktu malam atau pagi supaya buat sesuatu kerja, dia akan bangun dan buat kerja itu tanpa membantah sepatahpun. Dia memang anak yang baik. Tapi..." tambah wanita itu lagi "apabila makcik kejutkan dia untuk bangun sembahyang, Subuh misalnya, dia mengamuk marahkan mak cik. Kejutlah dia, suruhlah dia pergi ke kedai, dalam hujan lebat pun dia akan pergi, tapi kalau dikejutkan supaya bangun sembahyang,anak makcik ini akan terus naik angin. Itulah yang mak cik kesalkan." kata wanita tersebut. Jawapannya itu memeranjatkan saya.

Teringat saya kepada hadis nabi bahawa barang siapa yang tidak sembahyang, maka akan ditarik cahaya iman dari wajahnya. Mungkin itulah yang berlaku. Wajah pemuda itu bukan sahaja ditarik cahaya keimanannya, malah diaibkan dengan warna yang hitam.Selepas menceritakan perangai anaknya, wanita tersebut meminta diri untuk pulang.Dia berjalan dengan pantas dan hilang dalam persekitaran yang gelap.Kemudian saya pun memandikan, mengapankan dan menyembahyangkannya .

Selesai urusan itu, saya kembali ke rumah semula. Saya perlu balik secepat mungkin kerana perlu bertugas keesokan harinya sebagai imam di Masjid Sultan Sallehuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam. Selang dua tiga hari kemudian, entah kenapa hati saya begitu tergerak untuk menghubungi waris mayat pemuda tersebut. Melalui nombor telefon yang diberikan oleh Hospital Tengku Ampuan Rahimah, saya hubungi saudara Allahyarham yang agak jauh pertalian persaudaraannya. Selepas memperkenalkan diri, saya berkata, "Encik, kenapa encik biarkan orang tua itu datang ke hospital seorang diri di pagi-pagi hari. Rasanya lebih elok kalau encik dan keluarga encik yang datang sebab encik tinggal di Kuala Lumpur lebih dekat dengan Klang."

Pertanyaan saya itu menyebabkan dia terkejut, "Orang tua mana pula?" katanya. Saya ceritakan tentang wanita berkenaan, tentang bentuk badannya, wajahnya,tuturannya serta pakaiannya. "Kalau wanita itu yang ustaz katakan, perempuan itu adalah emaknya, tapi.... emaknya dah meninggal lima tahun lalu!" Saya terpaku, tidak tahu apa yang hendak dikatakan lagi. Jadi 'apakah' yang datang menemui saya pagi itu?Walau siapa pun wanita itu dalam erti kata sebenarnya, saya yakin ia adalah 'sesuatu' yang Allah turunkan untuk memberitahu kita apa yang sebenarnya telah berlaku hingga menyebabkan wajah pemuda berkenaan bertukar hitam. Peristiwa tersebut telah terjadi lebih setahun lalu, tapi masih segar dalam ingatan saya.

Ia mengingatkan saya kepada sebuah hadis nabi, yang bermaksud bahawa jika seseorang itu meninggalkan sembahyang satu waktu dengan sengaja,dia akan ditempatkan di neraka selama 80,000 tahun. Bayangkanlah seksaan yang akan dilalui kerana satu hari di akhirat bersamaan dengan seribu tahun di dunia. Kalau 80,000 tahun? emel drpd Mohd Fazdly Ramli

AWAS H-WANG N-WANG DI TERENGGANU


hehe untuk lebih jelas klik pada gambar.

17 July, 2009

Ilmu Ikhlas

"Mari ku ajarkan mu tentang ikhlas," kata seorang guru kepada muridnya.
"Nanti saya ambilkan buku dan pena untuk menulisnya."
"Tak payah, bawa sahaja karung guni."

"Karung guni?" soal anak muridnya, seperti tidak percaya.
"Mari kita ke pasar!"

Dalam perjalanan ke pasar mereka berdua melalui jalan yang berbatu-batu.
"Kutip batu-batu yang besar dan masukkan ke dalam guni yang kau bawa itu," kata guru itu memberi arahan.
Tanpa soal, anak muridnya memasukkan batu-batu besar yang mereka temui sepanjang jalan.
"Cukup?"
"Belum, isi sampai penuh karung guni itu. Lebih banyak lebih baik."
Sampai di pasar, mereka berdua tidak membeli apa-apa pun. Gurunya hanya berlegar-legar, melihat-lihat dan kemudiannya mula beredar ke luar.
"Tok guru, kita tidak beli apa-apa kah?"
"Tidak. Bukankah karung guni mu telah penuh?"
"Ya, ya..." kata murid itu sambil memikul guni yang berat itu kelelahan.

"Banyak beli barang," tegur seorang kenalan apabila melihat anak murid itu memikul guni yang berisi penuh dengan batu-batu.
"Wah, tentu mereka berdua ini orang kaya. Banyak sungguh barang yang mereka beli," bisik orang lalu-lalang apabila melihat guru dan anak murid tersebut.
"Agaknya, mereka hendak buat kenduri dengan barang-barang yang banyak itu," kata orang yang lain.

Sampai sahaja di tempat tinggal mereka, murid tadi meletakkan guni yang berisi batu-batu tadi.
"Oh, letih sungguh... apa yang kita nak buat dengan batu-batu ni Tok?"
"Tak buat apa-apa."
"Eh, kalau begitu letih sahajalah saya," balas anak murid.
"Letih memang letih, tapi kamu dah belajar tentang ikhlas..."
"Bagaimana?" tanya anak murid itu kehairanan.
"Kamu dah belajar apa akibatnya tidak ikhlas dalam beramal."
"Dengan memikul batu-batu ini?"
"Ya. Batu-batu itu umpama amalan yang riyak. Tidak ikhlas. Orang memujinya seperti orang-orang di pasar tadi memuji banyaknya barang yang kamu beli. Tapi, kamu sendiri tahu itu bukan barang makanan atau keperluan tetapi hanya batu-batu..."
"Amal yang tidak ikhlas umpama batu-batu ini?"
"Ya, hanya beratnya sahaja yang terpaksa ditanggung. Dipuji orang, tetapi tidak ada nilainya di sisi Allah. Yang kamu dapat, hanya penat..."
"Ya, sekarang saya sudah faham apa akibat jika beramal tetapi tidak ikhlas!" ujar murid itu.

Sekarang dia sudah faham apa akibatnya RIYAK dalam beramal.

Pengajaran:
Ramai manusia tertipu dalam beramal kerana mengharapkan pujian orang. Padahal kata pujian daripada orang-orang itu tidak akan memberi manfaat pun kepadanya pada hari akhirat. Malah, mengharap pujian daripada manusia hanya akan menyebabkan diri terseksa kerana terpaksa hidup dalam keadaan yang bermuka-muka. Rugi benar orang yang tidak ikhlas, terseksa di dunia, terseksa di akhirat. Emel daripada Hamree Not.

16 July, 2009

Gaya Hidup Orang Kaya

by KCLau

Ketika menghadiri seminar tahun lepas, penceramah ada bertanya, “Ada sesiapa pernah membaca buku ‘Blue Ocean Strategy’?”. Separuh daripada kelas tersebut angkat tangan. Ya, ia masuk akal kerana seminar itu berkenaan kecapi kejayaan di dalam hidup ini. Kebanyakan peserta terdiri daripada usahawan dan eksekutif korporat.

Pada bulan lepas saya menghadiri pesta buku KL. Saya dijemput untuk merasmikan majlis pelancaran buku saya. Saya bertemu dengan Azizi Ali, pakar motivasi diri terkenal Malaysia. Beliau berkongsi dengan saya bahawa jumlah penerbitan buku di setiap negara ada hubung kait dengan kekayaan rakyatnya. Sekiranya penerbitan buku banyak, maka negara itu akan maju. Jadi sudah tentu rakyatnya kaya-raya.

Minggu lepas, saya ada ‘business talk’ dengan seorang sahabat yang agak berjaya. Beliau megatakan orang kaya tidak pernah makan berseorangan. Mesti ada teman. Kebetulan ada buku keusahawan bertajuk ‘Never Eat Alone’. Beliau sebenarnya tidak pernah sedar apa yang ditulis buku itu sama seperti apa yang dilakukannya selama ini. Jadi apa yang ditulis buku itu semuanya adalah betul mengenai beliau!

Jadi, daripada tiga keadaan di atas, dapatkah anda mencari tabiat semulajadi orang-orang kaya?

Apakah Tabiat Biasa Orang Kaya?

Orang kaya suka membaca. Mereka banyak membaca.

Walaupun berabad dahulu media tidak seperti sekarang tiada surat khabar, majalah, dan internet, namun orang kaya zaman dahulu tetap banyak membaca.

Tabiat orang kaya yang lain ialah mereka gemar menghadiri seminar, kursus dan bengkel. Anda jangan terkejut orang kaya tidak keberatan belanja berpuluh ribu semata-mata untuk menghadiri kursus Anthony Robbins dan Robert Kiyosaki walaupun ketika krisis kewangan. Jika anda ingin berkenalan dengan orang kaya, pergi sahaja ke kursus yang paling mahal. Saya pasti anda akan berjumpa mereka di sana.

Orang kaya belajar dari orang ‘super-kaya’. ‘Super-kaya’ belajar dari ‘ultra-kaya’. Begitulah konsepnya.

Mereka menghadiri seminar atau kursus bukan semata-mata untuk belajar, tetapi untuk berjumpa dan mencari rangkaian ‘network’ dengan orang-orang kaya.

Pendek kata orang kaya suka belajar.

Mereka belajar melalui membaca, seminar dan daripada rangkaian kenalan orang-orang kaya.

Namun saya masih belum kaya!

Sebelum anda mampu hadiri seminar beribu ringgit, megapa tidak cambahkan minat membaca dahulu. Belajar bercakap bahasa orang kaya dan berjaya. Lama-kelamaan anda akan dikelilingi orang yang mahu kaya seperti anda.

Emel by saiful bahri mohamad baki

Pak Ali Tamak ke?

Pada satu hari, Pak Ali pergi ke hutan untuk mencari kayu api. Pabila lalu kat kawasan tasik, Pak Ali tergelincir dan kapak buruknye terjatuh dalam tasik tu. Maka datanglah Pari Pari Tasik kepada Pak Ali.

Pari Pari: Kenapa dengan kau?

Pak Ali: Kapak aku terjatuh ke dalam tasik.

Pari Pari pun menyelam dan kembali bersama kapak perak.

Pari Pari: Inikah kapak kamu?

Pak Ali: Tidak.

Pari Pari pun menyelam dan kembali bersama kapak emas.

Pari Pari: Inikah kapak kamu?

Pak Ali: Tidak, kapak aku buruk sahaja.

Pari pari pun menyelam dan kembali bersama kapak buruk.

Pari Pari: Inikah kapak kamu?

Pak Ali: Ya, itulah kapak buruk aku.

Pari Pari Tasik suka sikap Pak Ali yang jujur itu lalu memberikan ketiga-tiga kapak itu kepadanya.

Pada hari lain pulak. Pak Ali berjalan di sekitar tasik yang sama bersama isterinya. Kali ni isterinye plak yang jatuh ke dalam tasik. Pak Ali susah hati. Maka datanglah Pari Pari Tasik kepada Pak Ali..

Pari Pari: Kenapa kau bersedih?

Pak Ali: Isteriku jatuh ke dalam tasik.

Pari Pari pun menyelam dan kembali bersama Angelina Jolie.

Pari Pari: Inikah isteri kau?

Sambil menangis Pak Ali menjawab... "ya, itulah isteriku..."

Pari Pari pun marah, "Sungguh ku tak sangka, kau yang jujur satu masa dulu telah menjadi tamak". Sambil menahan pilu Pak Ali menjawab, "Aku bukan tamak, kalau aku kata 'tidak' pada Angelina Jolie... kau akan bawakan pula Pamela Lee...kalau aku katakan 'tidak' juga, barulah kau bawakan isteriku..bila aku kata 'ya', kau akan berikan mereka bertiga padaku...". Aku yang miskin ni tak mampu tanggung mereka semua".

Pari-Pari : ??????..........

15 July, 2009

Ikan Oh Ikan Kenapa Engkau Timbul


Tak tau dimana silapnya tiba tiba saja ikan di kolam depan rumah AbangAji mati. Bukan seekor tapi 5 ekor sekali gus. Sedih juga rasanya maklumlah AbangAji pelihara ikan ini dari sebesar ibu jari sampailah dekat sebesar betis lebih kurang 4 tahun dalam kolam tu. Tapi takpe mungkin dah tiba masanya.

14 July, 2009

PRK Manek Urai 14/07/09 - PAS Menang

MANEK URAI, 14 Julai (Hrkh) - Keputusan rasmi, PAS menang dengan majoriti 65 undi. PAS mendapat 5,348 undi manakala BN mendapat 5,283 undi.

Workshop Aku Dengan kuasa Minda 12/07/09



Pada 12/07/09 hari Ahad lepas AbangAji join satu workshop Aku Dengan Kuasa Minda. Kursus ini bertujuan untuk motivasi dan kita dapat melehat dimana kelemahan diri kita. Kita boleh menilai sejauh mana kekuatan dalam diri kita juga kelemahan kita. AbangAji memang rekomen rakan rakan (kalau ada masa) meyertai workshop sehari ini. Bayarannya tak lah mahal sangat cuma RM78.00 termasuk makan tengahari dan minum petang.

Bergambar dengan pengendali kursus Ustaz Rahman Sufi.

11 July, 2009

Imani Teguh Trading -Ustaz Bakri

Hari ini anak lelaki abangAji nak baiki basikal. Tayar pancit dan baiki di kedai basikal kepunyaan Ustaz Bakri di Balok Perdana, Harga satu tiub cuma RM6.00 dan servis percuma. Sekarang ni boleh dikatakan bisnes ustaz ini bagus juga. Dulu cuma satu kedai aja tapi sekarang ni dah ada dua. Bisnes bagus tahniah untuk Ustaz semoga sukses.

Yang bestnya di kedai Ustaz Bakri ini juga ada menjual pasu hiasan. Katanya jika ada yang ingin jadi pengedar atau ejen jualan boleh hubungi dia.

Inilah antara pasu hiasan yang terdapat di kedai basikal Ustaz Bakri ini.

Anak lelaki AbangAji Ikhwan & M. Izzat sempat berposing dengan deretan basikal yang terdapat di kedai ini.

p/s - Imani Teguh Trading selalu sponsor hadiah beberapa buah basikal untuk cabutan bertuah dalam sesuatu majlis, kedai basikal ini juga selalu menyumbang basikal kepada pelajar pelajar yang kurang mampu setiap tahun.